Slik fungerer en skyvelære

Slik fungerer en skyvelære

I mange situasjoner er det nødvendig med eksakte målinger, og det kan gjøre arbeidet både raskere og morsommere hvis man har tilgang til gode måleverktøy. En god skyvelære er sannsynligvis den første oppgraderingen man bør gjøre når den vanlige tommestokken ikke er nok.

Sammenlignet med målestokk eller lasermåler, så fungerer skyvelæren på en helt annen måte. Både digitale og analoge versjoner har målekjefter og målespisser som flytter på seg, og en skala eller skjerm som man leser av resultatet på. Det betyr at man bare må passe på at spissene eller kjeftene er helt eksakt mot det man måler, og så sjekker man resultatet i neste steg.

De digitale løsningene er mest aktuelle i dag, og da får man helt enkelt resultatet på en skjerm. Samtidig kan også analoge skyvelærer tilby imponerende presisjon, og det skjer ofte i form av en såkalt nonieskala. Det er enkelt forklart en andre skala, som gjør det mulig å lese av ikke bare millimeter, men tidels millimeter og noen ganger enda mer eksakte verdier. Dette er mulig ved en smart totrinns avlesing, som omgår det menneskelige øyets begrensninger.

I tillegg til den vanlige måten å måle på, med målekjeftene, er det viktig å huske på at en vanlig skyvelære også har både målespisser og en målestang. Disse er på en smart måte integrert i den samme konstruksjonen. Målespissene benyttes til å måle innvendige verdier, for eksempel når man skal måle de innvendige dimensjonene til rør eller andre rom man skal konstruere noe til.

Dybdemåleren finner man oftest på motsatt ende av de to andre verktøyene, men ved å benytte den samme stangen til en tredje ting kan man altså lese av dybden på forskjellige hull på den samme skalaen eller skjermen som man finner verdiene for de andre avlesningene på.

Comments Off